Centrum inkluze o.p.s.
Švermova 249, 749 01 Vítkov
E-mail: lucie.stanjurova<zavinac>centruminkluze.cz
Tel.: +420 728 343 747

Studijní cest do Belgie a Holandska přinesla spoustu inspirace

02.04.2023

Poslední březnový týden se v rámci programu Places to Grow uskutečnila studijní cesta do Belgie a Holandska, které se účastnila mimo jiné také naše paní ředitelka.

Cestu pořádala mezinárodní organizace International Child Development Initiatives (ICDI) a jejím cílem bylo poznat služby v oblasti včasné péče v Gentu a Leidenu a také výměna znalostí a praxe. Stáže se zúčastnili i zástupci MŠMT a MPSV a kolegové z Maďarska a Slovenska.

Zde krátká reflexe naší paní ředitelky související s návštěvou komunitního centra Het Gebouw:

„Dnes trávíme den v komunitním centru Het Gebouw v Leidenu, které nabízí lidem z okolí, především rodinám s dětmi, celou řadu služeb jako jsou mateřské školy, odborné služby pro děti, mládež a rodinu, zdravotní služby, knihovnu a také příjemnou kavárnu, ve které pracují lidé s duševním onemocněním.

Takové široké spektrum služeb pod jednou střechou není u nás moc běžné a hlavně úroveň provázanosti služeb a spolupráce je na velmi vysoké úrovni. A proč? Protože zdejší odborníci už ví, že pokud chtějí rodinám a dětem zajistit včasnou a kvalitní podporu, tak to nejde bez kvalitní a flexibilní spolupráce všech. U nás se sice už taky blýská na lepší časy, ale k realitě v Holandsku máme ještě daleko.

A hlavní role takových komunitních center je hlavně prevence. Protože víme, že když je kvalitní a včasná prevence, nepotřebujeme tolik intervence dalších odborníků.

A financování zdejších služeb? Z velké části jsou financovány městem, které má však povinnost taková centra budovat a provozovat, a které na jejich provoz zase získává finance od vlády.“


Za podporu při organizaci studijní cesty děkujeme také Nadaci OSF. Všichni účastníci ocenili skvělou příležitost navázat kontakt s odborníky z různých zemí a prostředí.

Studijní cest do Belgie a Holandska přinesla spoustu inspirace Studijní cest do Belgie a Holandska přinesla spoustu inspirace Studijní cest do Belgie a Holandska přinesla spoustu inspirace Studijní cest do Belgie a Holandska přinesla spoustu inspirace Studijní cest do Belgie a Holandska přinesla spoustu inspirace Studijní cest do Belgie a Holandska přinesla spoustu inspirace Studijní cest do Belgie a Holandska přinesla spoustu inspirace Studijní cest do Belgie a Holandska přinesla spoustu inspirace